Bahçecilik, size taze mamüller, güzel çiçekler ve bir başarı duygusu sağlayabilecek ödüllendirici bir hobidir. Bu kılavuz, ikliminiz için doğru bitkileri seçmekten ürünlerinizi hasat etmeye kadar başarıya ulaşmış bir bahçe oluşturmak ve sürdürmek için bilmenizde fayda olan her şeyi öğretecektir.
Bahçe Çeşitleri
Her biri kendine has yararları olan birçok değişik bahçe türü vardır. En popüler bahçe türlerinden bazıları şunlardır:
- Sebze bahçeleri kendi taze ürünlerinizi yetiştirmenin mükemmel bir yoludur.
- Çiçek bahçeleri bahçenize renk ve yaşam katmanın güzel bir yoludur.
- Nebat bahçeleri, yiyecek pişirmek ve deva olarak kullanmak suretiyle kendi bitkilerinizi yetiştirmenin mükemmel bir yoludur.
- Konteyner bahçeleri, alanı kısıtlı olan kişiler için mükemmel bir seçenektir.
- Akvaponik bahçeler, kapalı bir sistemde nebat ve balık yetiştirmenin sürdürülebilir bir yoludur.
Bahçeniz İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
Bahçe kurmanın ilk adımı, ikliminiz ve yetiştirme koşullarınıza müsait doğru bitkileri seçmektir. Nebat seçerken dikkate almanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- İkliminiz. Bölgenizdeki iklim hangi bitkilerin gelişeceğini belirleyecektir.
- Gelişme koşullarınız. Bahçenizdeki güneş ışığı, su miktarı ve toprak türü, hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi etkileyecektir.
- Kabiliyet seviyeniz. Bahçecilikte yeniyseniz, yetiştirilmesi rahat bitkileri seçin.
Bahçenizi Dikmek ve Bakımı
Bitkilerinizi seçtikten sonrasında, bahçenizi dikmeye başlamanın tarihi geldi. İşte bahçenizi dikmek ve bakımı için birkaç ipucu:
- Toprağı hazırlayın. Bahçenizdeki toprak gevşek ve iyi drenajlı olmalıdır.
- Tohumlarınızı ya da fidelerinizi ekin. Tohumlarınızı ya da fidelerinizi müsait derinlik ve aralıklara ekin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın. Bitkilerinizi bilhassa kuru havalarda derinlemesine ve tertipli olarak sulayın.
- Bitkilerinizi gübreleyin. Bitkilerinizi tertipli olarak gübreleyin, böylece kuvvetli ve sıhhatli büyümelerine destek olun.
- Bitkilerinizi zararlılardan ve hastalıklardan koruyun. Bitkilerinizi naturel haşere denetim yöntemlerini kullanarak zararlılardan ve hastalıklardan koruyun.
Yaygın Bahçe Sorunlarının Giderilmesi
En deneyimli bahçıvanlar bile ara sıra bahçelerinde problemler tadacaktır. İşte yaygın bahçe problemlerini gidermek için birkaç ipucu:
- Solan bitkiler. Solan bitkiler, su eksikliği, oldukca fazla su ya da zararlılar benzer biçimde muhtelif sorunlardan kaynaklanabilir.
- Sararan yapraklar. Sararan yapraklar gıda eksikliği, zararlılar ya da hastalıklar benzer biçimde muhtelif sorunlardan kaynaklanabilir.
- Kurumuş yapraklar. Kurumuş yapraklar su eksikliğinden ya da oldukca fazla güneşten kaynaklanabilir.
- Bodur gelişme. Bodur gelişme, gıda eksikliği, zararlılar ya da hastalıklar benzer biçimde muhtelif sorunlardan kaynaklanabilir.
Bahçenizin Hasadı
Bitkileriniz olgunluğa eriştiğinde, bahçenizi hasat etme tarihi gelir. Bahçenizi hasat etmek için birkaç ipucu:
- Ürünlerinizi olgunlaştığında hasat edin. Olgun mamüller daha leziz ve besleyicidir.
- Ürünlerinizi tertipli olarak hasat edin. Ürünlerinizi tertipli olarak hasat etmek bitkilerinizin daha çok ürün vermesini teşvik edecektir.
- Ürünlerinizi müsait halde saklayın. Ürünlerinizi tazeliğini ve lezzetini korumak için müsait halde saklayın.
Antet | Özellikler |
---|---|
Bahçecilik | Bahçe Türleri, Bahçeniz için Doğru Bitkileri Seçme, Bahçenizi Dikme ve Bakımı, Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme, Bahçenizi Hasat Etme, Hasadınızı Koruma, Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşma, Sürdürülebilir Bahçe Uygulamaları, Sorular ve Cevaplar |
Bahçecilik | Bahçe Türleri, Bahçeniz için Doğru Bitkileri Seçme, Bahçenizi Dikme ve Bakımı, Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme, Bahçenizi Hasat Etme, Hasadınızı Koruma, Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşma, Sürdürülebilir Bahçe Uygulamaları, Sorular ve Cevaplar |
Bitkiler | Bahçe Türleri, Bahçeniz için Doğru Bitkileri Seçme, Bahçenizi Dikme ve Bakımı, Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme, Bahçenizi Hasat Etme, Hasadınızı Koruma, Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşma, Sürdürülebilir Bahçe Uygulamaları, Sorular ve Cevaplar |
Bahçecilik İpuçları | Bahçe Türleri, Bahçeniz için Doğru Bitkileri Seçme, Bahçenizi Dikme ve Bakımı, Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme, Bahçenizi Hasat Etme, Hasadınızı Koruma, Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşma, Sürdürülebilir Bahçe Uygulamaları, Sorular ve Cevaplar |
Ev Bahçeciliği | Bahçe Türleri, Bahçeniz için Doğru Bitkileri Seçme, Bahçenizi Dikme ve Bakımı, Yaygın Bahçe Problemlerini Yok etme, Bahçenizi Hasat Etme, Hasadınızı Koruma, Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşma, Sürdürülebilir Bahçe Uygulamaları, Sorular ve Cevaplar |
II. Bahçe Çeşitleri
Her biri kendine has hususiyet ve faydalar içeren birçok değişik bahçe türü vardır. En yaygın bahçe türlerinden bazıları şunlardır:
- Kapalı bahçeler, ufak alanlarda yaşayan ya da bahçe işlerine ayıracak oldukca fazla tarihi olmayan kişiler için mükemmeldir. Kapalı bahçeler saksılarda, pencere kutularında ya da hatta pencere kenarında yetiştirilebilir.
- Konteyner bahçeleri, büyük bir bahçeye yatırım yapmanıza ihtiyaç duymadan dış mekanınıza birazcık yeşillik katmanın mükemmel bir yoludur. Konteyner bahçeleri saksılara, fıçılara ya da hatta eski lastiklere ekilebilir.
- Yükseltilmiş yataklar, hareket yeteneği kısıtlı olan ya da bahçelerindeki drenajı iyileştirmek isteyen kişiler için mükemmel bir seçenektir. Yükseltilmiş yataklar çoğu zaman yerden yüksekte inşa edilir, bu da onlara erişimi ve bakımı kolaylaştırır.
- Ot bahçeleri, yiyecek pişirmek için kendi taze otlarınızı yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. Ot bahçeleri saksılara, toprağa ya da hatta bir pencere kutusuna ekilebilir.
- Sebze bahçeleri kendi taze sebzelerinizi yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. Sebze bahçeleri toprağa, yükseltilmiş yataklara ya da kaplara ekilebilir.
- Meyve bahçeleri kendi taze meyvelerinizi yetiştirmenin mükemmel bir yoludur. Meyve bahçeleri toprağa, yükseltilmiş yataklara ya da kaplara ekilebilir.
Her bahçe türünün kendine has bir takım pozitif yanları ve zorluğu vardır. Bir bahçe türü seçerken alanınızı, bütçenizi ve bahçe becerilerinizi göz önünde bulundurmanız önemlidir.
III. Bahçeniz İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
Başarıya ulaşmış bir bahçe yaratmanın ilk adımı, ikliminiz ve yetiştirme koşullarınız için doğru bitkileri seçmektir. Seçimlerinizi yaparken aklınızda bulundurmanız ihtiyaç duyulan birkaç şey şunlardır:
- İkliminiz: Bölgenizin dayanıklılık bölgesi, bahçenizde hangi bitkilerin hayatta kalıp gelişebileceğini belirleyecektir. Dayanıklılık bölgenizi USDA Nebat Dayanıklılık Bölgesi Haritası’nı kullanarak bulabilirsiniz.
- Toprağınız: Bahçenizdeki toprak türü de hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi etkileyecektir. Toprağınız kumluysa kuraklığa dayanıklı bitkiler seçmeniz gerekecektir. Toprağınız killiyse iyi drenajlı bitkiler seçmeniz gerekecektir.
- Güneş ışığına maruz kalmanız: Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı da hangi bitkileri yetiştirebileceğinizi etkileyecektir. Domates ve biber benzer biçimde birtakım bitkiler gelişmek için tam güneşe gerekseme duyar. Sabırsız otları ve eğrelti otları benzer biçimde öteki bitkiler ise kısmi gölgeyi tercih eder.
İkliminizi, toprağınızı ve güneş ışığına maruz kalmanızı göz önünde bulundurduktan sonrasında bahçeniz için nebat seçmeye başlayabilirsiniz. Başlamanıza destek olacak birkaç ipucu:
- Birkaç rahat yetiştirilebilir bitkiyle başlayın. Bu, bahçecilik hikayesinde bir düşünce edinmenize ve hayal kırıklığı yaşamamanıza destek olacaktır.
- Bitkilerinizi karışmasını sağlayarak değişik dokular, renkler ve şekiller yaratın.
- Bitkilerinizi bakımı rahat olacak halde dikin.
- Bitkilerinizi tertipli olarak sulayın ve paket üstündeki talimatlara bakılırsa gübreleyin.
Birazcık planlama ve özenle, gelecek yıllarda evinize güzellik ve keyif katacak güzel ve canlı bir bahçe yaratabilirsiniz.
III. Bahçeniz İçin Doğru Bitkileri Kura çekmek
Bahçeniz için nebat seçerken aşağıdaki faktörleri göz önünde bulundurmanız önemlidir:
- İkliminiz
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarı
- Bahçenizdeki toprak tipi
- Bahçecilik becerileriniz ve tecrübeniz
Bu faktörleri göz önünde bulundurduğunuzda, bahçenizde gelişecek bitkileri seçmeye başlayabilirsiniz. İşte doğru bitkileri kura çekmek için birkaç ipucu:
- Bölgenize has bitkileri seçin.
- Bahçenizin almış olduğu güneş ışığı miktarına müsait bitkileri seçin.
- Bahçenizdeki toprak tipiyle ahenkli bitkileri seçin.
- Bahçecilik becerilerinize ve deneyiminize müsait bitkileri seçin.
Bu ipuçlarını takip ederek kendi bahçenizi yetiştirirken başarı şansınızı artırabilirsiniz.
V. Yaygın Bahçe Sorunlarının Giderilmesi
Bahçecilik ödüllendirici bir edinim olabilir, sadece hem de sıkıntılı da olabilir. En büyük zorluklardan biri yaygın bahçe sorunlarıyla başa çıkmaktır. Yaygın bahçe problemlerini gidermek için birtakım ipuçları şunlardır:
- Böcekler: Böcekler bahçede büyük bir zararı olan olabilir, sadece zararı olan kimyasallar kullanmadan onları denetim etmenin birçok yolu vardır. Birtakım organik böcek denetim şekilleri şunlardır:
- Yapışkan tuzaklarla böcek soruşturma
- Böcek öldürücü sabun kullanması
- Bahçecilik yağının uygulanması
- Yararlı böceklerin tanıtılması
- Hastalıklar: Hastalıklar bahçede de mesele olabilir, sadece bu tarz şeyleri önlemenin ve tedavi etmenin birçok yolu vardır. Birtakım yaygın bahçe rahatsızlıkları şunlardır:
- Toz halinde küf
- Pas
- Verticillium solgunluğu
- Fusarium isterim
- Hayvanlar: Hayvanlar da bahçedeki bitkilere zarar verebilir, sadece onları caydırmanın birçok yolu vardır. Hayvan kontrolünün birtakım yaygın şekilleri şunlardır:
- Çit kurulumu
- Kovucuların kullanması
- Hayvanları tuzağa düşürmek
Bu ipuçlarını takip ederek, yaygın bahçe sorunlarının giderilmesine destek olabilir ve bahçenizin sıhhatli ve üretken kalmasını sağlayabilirsiniz.
VI. Bahçenizin Hasadı
Bahçenizi hasat etmek ödüllendirici bir deneyimdir ve emeğinizin meyvelerinin tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Bahçenizi hasat etmek için birkaç ipucu:
Doğru zamanda hasat. Her nebat türünün kendine has ülkü hasat tarihi vardır. Mesela, meyveler olgunlaştığında toplanmalı ve sebzeler aşırı olgunlaşmadan ilkin hasat edilmelidir.
Doğru araçları kullanmak. Bahçenizi hasat etmek için makas, bıçak ve bahçe eldiveni benzer biçimde muhtelif araçlar kullanılabilir. Yapmış olduğunuz işe en müsait araçları seçin.
Hasadınızı depolamak. Ürünlerinizi hasat ettikten sonrasında, taze kalması için müsait halde depolamak önemlidir. Hasadınızı buzdolabında, dondurucuda ya da konservede depolamak benzer biçimde muhtelif depolama yolları vardır.
Bahçenizi hasat etmek, taze ve sıhhatli yiyeceklerin tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Bu ipuçlarını takip ederek, ürünlerinizi doğru zamanda hasat ettiğinizden ve taze kalması için muntazam bir halde sakladığınızdan güvenilir olabilirsiniz.
VII. Hasadınızı Koruma
Bahçenizi hasat ettiğinizde, hasadınızı sene süresince tadını çıkarabilmeniz için saklamanız icap eder. Bunu yapmanın, muhafaza ettiğiniz ürünün türüne bağlı olarak birkaç değişik yolu vardır.
Dondurulabilen meyve ve sebzeler için, onları sudan geçirin ve hasarlı ya da çürük yerleri çıkarın. Sonrasında, dondurucu poşetlerine ya da kaplarına koyun ve dondurun. Ek olarak, meyve ve sebzeleri tek porsiyonluk boyutlarda dondurarak gerektiğinde çözdürebilirsiniz.
Konserve edilebilen meyve ve sebzeler için, ilkin onları haşlamanız icap eder. Bunu yapmak için, büyük bir tava suyu kaynatın ve sebzeleri ilave edin. Tarifte belirtilen zaman süresince haşlayın, arkasından sudan çıkarın ve pişirme işlemini boşlamak için buz banyosuna koyun. Soğuduktan sonrasında, suyunu süzgeçten geçirin ve kavanozlara doldurun. Kavanozlara kaynar su banyosu ilave edin ve tarife bakılırsa işleyin.
Kurutulabilir meyve ve sebzeler için, onları sudan geçirin ve ince dilimler halinde kararlı. Sonrasında, bir kurutma tepsisine yerleştirin ve üreticinin talimatlarına bakılırsa kurutun. Kuruduktan sonrasında, hava geçirmez kaplarda serin ve karanlık bir yerde saklayın.
Hasadınızı koruyarak, bütün sene süresince taze, evde yetiştirilmiş mamüllerin tadını çıkarabilirsiniz. Bu halde derhal bugün başlayın ve emeğinizin meyvelerinin keyfini çıkarın!
Bahçenizi Başkalarıyla Paylaşmak
Bahçenizi başkalarıyla paylaşmak, topluluğunuzla irtibat kurmanın, başkalarına bahçecilik ile alakalı informasyon vermenin ve emeğinizin meyvelerinin tadını çıkarmanın mükemmel bir yoludur. Bahçenizi paylaşmanın birçok yolu vardır; arkadaşlarınızı ve ailenizi bir bahçe partisine çağrı etmekten, yöresel bir besin bankasına ürün bağışlamaya kadar.
Bahçenizi başkalarıyla paylaşmak için birkaç ipucu:
- Evvel plan yapın. Bahçenizi planlarken, onu başkalarıyla iyi mi paylaşabileceğinizi düşünün. Komşularınız ya da arkadaşlarınızla paylaşabileceğiniz ya da yöresel bir besin bankasına bağışlayabileceğiniz fazladan bitkiler dikmeyi düşünün.
- Davetkar olun. Bahçenizi başkalarının keyif alabileceği davetkar bir yer haline getirin. Pak ve bakımlı tutun ve halka aleni bulunduğunu belirten tabelalar koyduğunuzdan güvenilir olun.
- Başkalarına öğretmeyi öneri edin. Bahçeciliğe tutkuluysanız, başkalarına en sevdiğiniz bitkiler ve teknikler ile alakalı öğrenim vermeyi öneri edin. Atölyeler düzenleyebilir, yöresel kütüphanelerde ya da camia merkezlerinde konuşmalar yapabilir ya da yalnız bilginizi arkadaşlarınız ve komşularınızla paylaşabilirsiniz.
- Sabırlı olun. Bahçenizin çevresinde bir toplum kurmak süre alır. Derhal netice görmezseniz cesaretiniz kırılmasın. Bahçenizi başkalarıyla paylaşmaya devam edin ve sonucunda bir ayrım görmeye başlayacaksınız.
Bahçenizi başkalarıyla paylaşmak, hem size bununla birlikte topluluğunuza yarar sağlayabilecek ödüllendirici bir deneyimdir. Bu halde dışarı çıkın ve paylaşmaya başlayın!
IX. Sürdürülebilir Bahçecilik Uygulamaları
Sürdürülebilir bahçecilik, bahçecilik uygulamalarınızın çevresel tesirini en aza indiren bir bahçecilik biçimidir. Bu, su, gübre ve böcek ilacı kullanımınızı azaltarak ve bölgenize has ve daha azca bakım gerektiren bitkileri seçerek yapılabilir.
Bahçecilik uygulamalarınızı daha sürdürülebilir hale getirmenin birçok yolu vardır. İşte birkaç ipucu:
- Bahçenizi sulamak için yağmur suyunu ya da gri suyu kullanın.
- Yiyecek artıklarınızı ve bahçe atıklarınızı kompost yaparak bitkileriniz için organik gübre elde edebilirsiniz.
- Bölgenize has, daha azca su ve bakım gerektiren bitkileri seçin.
- Bahçenizin nemini korumasına ve yabani otları bastırmasına destek olmak için bahçenizi malçlayın.
- Sıhhatli büyümeyi teşvik etmek için bitkilerinizi tertipli olarak budayın.
- Zararlıları ve rahatsızlıkları önlemek için ürün rotasyonu yapın.
Bu ipuçlarını takip ederek çevresel etkinizi azaltabilir ve güzel, sürdürülebilir bir bahçe yaratabilirsiniz.
S: Bahçe kurmanın en iyi yolu nelerdir?
A: Bahçe kurmanın birçok değişik yolu vardır, sadece en popüler yöntemlerden bazıları şunlardır:
- İç mekanda tohum ekimi
- Fideleri bahçeye dikmek
- Tohumları direkt bahçeye ekme
S: Bahçelerde sık karşılaşılan problemler nedir?
A: Bahçede en sık karşılaşılan sorunlardan bazıları şunlardır:
S: Bahçemi iyi mi daha sürdürülebilir hale getirebilirim?
A: Bahçenizi daha sürdürülebilir hale getirmenin birçok yolu vardır, bunlardan bazıları şunlardır:
- Doğal bahçecilik uygulamalarını kullanmak
- Kompostlama
- Bitkilerinizi bereketli bir halde sulama
0 Yorum