Tasarım Mavericks Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimler İçin Yol Açıyor

II.Bauhaus III. Frank Lloyd Wright IV. Le Corbusier V. Mies van der Rohe VI. Charles ve Ray Eames VII. Alvar Aalto VIII. Isamu Noguchi IX. Buckminster Fuller Mühim Sorular Tasarım Etiği Yaratıcı Sanatlar Tasarım pratiğini yönlendiren doğru ve yanlış ilkeleri. Kendini anlatım etmek yahut fikirleri iletmek için sanatın kullanılması. Tasarım etiğinde öncüler Sanatta kabul edilebilir olanın sınırlarını zorlayan sanatçılar. Tasarımda Mavericks Alışılmışın dışına çıkıp yeni ve yenilikçi bir şeyler yaratan tasarımcılar. Tasarım seçimleri Tasarımcıların eserlerini iyi mi yaratacaklarına dair aldıkları kararlar. II.Bauhaus Bauhaus, 1919’dan 1933’e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya’nın Weimar kentinde kuruldu. Bauhaus, sanat, zanaat ve tasarımın birliğini vurgulayan ilerici bir okuldu. Ek olarak tasarımın işlevsel ve müsait fiyatlı olması gerektiği fikrini de destekledi. Bauhaus, çağıl tasavvur üstünde mühim bir etkiye sahipti. III. Frank Lloyd Wright Frank Lloyd Wright, 20. yüzyılın en müessir baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Amerikalı bir mimardı. Organik […]

Tasarım Mavericks Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimler İçin Yol Açıyor

Tasarım Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimlerde Öncü

II.Bauhaus

III. Frank Lloyd Wright

IV. Le Corbusier

V. Mies van der Rohe

VI. Charles ve Ray Eames

VII. Alvar Aalto

VIII. Isamu Noguchi

IX. Buckminster Fuller

Mühim Sorular

Tasarım Etiği Yaratıcı Sanatlar
Tasarım pratiğini yönlendiren doğru ve yanlış ilkeleri. Kendini anlatım etmek yahut fikirleri iletmek için sanatın kullanılması.
Tasarım etiğinde öncüler Sanatta kabul edilebilir olanın sınırlarını zorlayan sanatçılar.
Tasarımda Mavericks Alışılmışın dışına çıkıp yeni ve yenilikçi bir şeyler yaratan tasarımcılar.
Tasarım seçimleri Tasarımcıların eserlerini iyi mi yaratacaklarına dair aldıkları kararlar.

Tasarım Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimlerde Öncü

II.Bauhaus

Bauhaus, 1919’dan 1933’e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya’nın Weimar kentinde kuruldu. Bauhaus, sanat, zanaat ve tasarımın birliğini vurgulayan ilerici bir okuldu. Ek olarak tasarımın işlevsel ve müsait fiyatlı olması gerektiği fikrini de destekledi. Bauhaus, çağıl tasavvur üstünde mühim bir etkiye sahipti.

III. Frank Lloyd Wright

Frank Lloyd Wright, 20. yüzyılın en müessir baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Amerikalı bir mimardı. Organik malzemeler, aleni kat planları ve yatay çizgilerin kullanımıyla karakterize edilen Prairie School mimari tarzıyla tanınır. Wright ek olarak New York City’deki Guggenheim Müzesi ve Pensilvanya’daki Fallingwater evi de dahil olmak suretiyle bir takım başka ikonik bina tasarladı.

Wright, sürdürülebilir mimari alanında öncüydü ve bununla beraber toplumsal adaletin aleni sözlü savunucusuydu. Mimarinin dünyada iyilik için bir güç olması gerektiğine inanıyordu ve içlerinde yaşayan ve çalışan insanların hayatlarını iyileştirmeyi amaçlayan birçok bina tasarladı.

Wright’ın emek harcamaları mimarlık alanında derin bir tesir yarattı ve bütün zamanların en mühim baş yapıcılarından biri olarak kabul ediliyor. Mirası, dünya genelinde mimarlara ve tasarımcılara esin vermeye devam ediyor.

Tasarım Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimlerde Öncü

II.Bauhaus

Bauhaus, 1919’dan 1933’e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya’nın Weimar kentinde kuruldu. Bauhaus, sanat, tasavvur ve mimariyi birleştiren köktencilik bir okuldu. 20. yüzyılın en müessir sanat ve tasavvur okullarından bir tanesiydi.

Bauhaus, işlevselliğe verdiği ehemmiyet ve yeni malzemeler ile teknolojilerin kullanımıyla biliniyordu. Okulun öğrencilerine hem güzel aynı zamanda ergonomik nesneler tasarlamaları öğretiliyordu. Bauhaus ek olarak toplumsal sorumluluğa da kuvvetli bir vurgu yapıyordu ve öğrencilerine topluma yarar sağlayacak nesneler tasarlamaları öğretiliyordu.

Bauhaus, 1933’te Naziler tarafınca kapatıldı. Sadece mirası, dünya genelinde sanat ve tasarımı etkilemeye devam etti. Bauhaus’un öğrencilerinin bir çok, kendi alanlarında müessir tasarımcılar halini aldı. Bauhaus’un işlevselcilik ve toplumsal repertuvar ilkeleri, çağıl tasarımda da müessir olmaya devam ediyor.

Tasarım Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimlerde Öncü

V. Mies van der Rohe

Mies van der Rohe, 20. yüzyılın en müessir baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Alman-Amerikalı bir mimardı. Bayağı geometrik formlar ve malzemeler kullanımıyla karakterize edilen minimalist tarzıyla tanınır. Mies van der Rohe’nin emek harcamaları çağıl mimarinin gelişiminde mühim bir etkiye sahipti ve Internasyonal Yoldam’in öncülerinden biri olarak kabul edilir.

Benzer Konular  Yüzeyin Ötesinde 3D Tasarım Bir İfade Ortamı Olarak

Mies van der Rohe, 1886’da Almanya’nın Aachen kentinde dünyaya geldi. Aachen’daki Technische Hochschule’de mimarlık okudu ve 1907’de mezun olduktan sonrasında Berlin’de muhtelif mimarlar için çalıştı. 1912’de, çağıl tasarımı teşvik etmeye adanmış bir mimar, tasarımcı ve sanatçı grubu olan Deutscher Werkbund’u kurdu.

1929’da Mies van der Rohe, Almanya’nın Dessau kentindeki bir sanat ve tasavvur okulu olan Bauhaus’un müdürü oldu. Bauhaus’u 1933’te Naziler tarafınca kapatılmaya zorlanana kadar yönetti. Mies van der Rohe hemen sonra ABD Birleşik Devletleri’ne taşındı ve burada Chicago’daki Armour Institute of Technology’de (şimdiki Illinois Institute of Technology) ders verdi.

Mies van der Rohe’nin en meşhur eserleri içinde Barselona Pavyonu (1929), Seagram Binası (1958) ve Illinois Teknoloji Enstitüsü’ndeki Crown Hall (1956) yer alır. Eserleri kareler, dikdörtgenler ve daireler şeklinde sıradan geometrik formların kullanımıyla karakterize edilir. Mies van der Rohe’nin binaları çoğu zaman cam ve çelikten yapılır ve tipik olarak aleni, havadar alanlarıyla karakterize edilirler.

Mies van der Rohe, 1969 senesinde Chicago’da öldü. 20. yüzyılın en mühim baş yapıcılarından biri olarak önde gelen sanatçının eserleri, günümüz mimarlarını etkilemeye devam ediyor.

Tasarım Mavericks: Yaratıcı Sanatlar ve Etik Seçimlerde Öncü

Bauhaus, 1919’dan 1933’e kadar varlığını sürdüren bir Alman sanat okuluydu. Walter Gropius tarafınca Almanya’nın Weimar kentinde kuruldu. Bauhaus, sanat, zanaat ve tasarımın birliğini vurgulayan ilerici bir okuldu. Ek olarak tasarımın işlevsel olması ve bir amaca hizmet etmesi gerektiği fikrini de destekledi. Bauhaus, çağıl tasavvur üstünde mühim bir etkiye sahipti.

VII. Alvar Aalto

Alvar Aalto, 20. yüzyılın en müessir baş yapıcılarından biri olarak önde gelen bir Fin mimar ve tasarımcıydı. Organik malzemelerin kullanması ve akıcı, eğrisel formlarıyla karakterize edilen doğal mimarisiyle tanınır. Aalto’nun emek harcamaları ek olarak kuvvetli bir toplumsal ve çevresel bilince haizdir ve sürdürülebilir malzemelerin ve inşaat tekniklerinin kullanımında öncüdür.

Aalto, 1898’de Finlandiya’nın Kuopio kentinde dünyaya geldi. Helsinki Teknoloji Üniversitesi’nde mimarlık okudu ve 1921’de mezun olduktan sonrasında Helsinki’de kendi mimarlık bürosunu kurdu. Aalto’nun erken devre emek harcamaları İşlevselci hareketten etkilenmişti sadece kısa zaman sonrasında İşlevselci ilkeleri daha anlatım edici, doğal bir yaklaşımla birleştiren kendine has bir yoldam geliştirdi.

Aalto’nun en meşhur eserleri içinde Villa Mairea (1938-1939), Säynätsalo Belediye Binası (1949-1952) ve Finlandia Salonu (1962-1971) yer alır. Bu binaların tüm bunlar naturel malzemelerin kullanması, akıcı formları ve çevredeki manzarayla bütünleşmeleriyle karakterizedir. Aalto’nun emek harcamaları ek olarak İskandinavya’da ve dünyada çağıl mimarinin gelişimi üstünde mühim bir etkiye sahipti.

Aalto, mimari çalışmalarının yanı sıra üretken bir tasarımcıydı. Mobilya, tekstil, cam eşya ve öteki nesneler tasarladı. Aalto’nun tasarımları, mütevazı, zarif formları ve naturel malzemelerin kullanımıyla karakterize edilir. Emekleri, çağıl tasarımın gelişiminde büyük bir etkiye haiz olmuştur.

Benzer Konular  Yarın İçin Tasarım Ürün Geliştirmede Dikkate Alınması Gereken 5 Fütüristik Unsur

Aalto, 1976 senesinde Helsinki’de öldü. 20. yüzyılın en mühim baş yapıcılarından biri olarak önde gelen Aalto’nun eserleri, dünya genelinde mimarlara ve tasarımcılara esin vermeye devam ediyor.

Isamu Noguchi

Isamu Noguchi (1904-1988), heykel, seramik ve tasavvur şeklinde muhtelif ortamlarda çalışan bir Japon-Amerikalı sanatçıydı. Çoğu zaman taş, ahşap ve metal şeklinde naturel malzemeleri içeren soyut heykelleriyle tanınır. Noguchi bununla beraber üretken bir tasarımcıydı ve emek harcamaları içinde mobilya, tenvir armatürleri ve bahçeler yer alır.

Noguchi, Los Angeles, California’da Japon bir baba ve Amerikalı bir annenin evladı olarak doğdu. Columbia Üniversitesi ve New York Sanat Öğrencileri Donanması’nde sanat okudu. 1927’de Paris’e taşındı ve burada Constantin Brancusi ile çalıştı. Noguchi, 1931’de ABD Birleşik Devletleri’ne döndü ve eserlerini sergilemeye başladı. Ek olarak New York City’deki Çağdaş Sanat Müzesi için bir bahçe de dahil olmak suretiyle amme siparişleri üstünde çalışmaya başladı.

Noguchi’nin emek harcamaları sadeliği ve naturel malzemelerin kullanımıyla karakterize edilir. Heykelleri çoğu zaman biyomorfik bir niteliğe haizdir ve çoğunlukla insan formunu ima eder. Noguchi’nin emek harcamaları dünyanın dört bir tarafındaki müzelerde sergilenmiştir ve 20. yüzyılın en mühim heykeltıraşlarından biri olarak kabul edilir.

IX. Buckminster Fuller

Buckminster Fuller, Amerikalı bir mimar, mühendis ve mucitti. Muhtelif amaçlar için kullanılabilen hafifçe, kuvvetli yapılar olan jeodezik kubbeleriyle tanınır. Fuller ek olarak çevresel tasavvur alanında öncüydü ve bugün hala kullanılan bir takım kavram geliştirdi.

Fuller, 1895’te Massachusetts, Milton’da dünyaya geldi. Harvard Üniversitesi’ne gitti sadece mezun olmadan okulu bıraktı. Ondan sonra 1927’de kendi tasavvur şirketini kurmadan ilkin denizci ve satış elemanı olarak çalıştı.

Fuller’ın ilk büyük projesi, 1920’lerde tasarladığı prefabrik bir ev olan Dymaxion Evi’ydi. Dymaxion Evi hafifçe malzemelerden yapılmıştı ve birkaç gün içerisinde monte edilebiliyordu. Sadece ev hiç bir vakit seri üretilmedi ve artık zamanı bir yapıt olarak kabul ediliyor.

Fuller, 1940’larda jeodezik kubbeler üstünde çalışmaya başladı. Jeodezik kubbeler, bir takım üçgenden oluşan yapılardır. Üçgenler, kubbenin kuvvetli ve hafifçe olması için düzenlenmiştir. Fuller, evler, okullar ve stadyumlar dahil olmak suretiyle muhtelif amaçlar için jeodezik kubbeler tasarladı.

Fuller bununla beraber etraf tasarımı alanında da öncüydü. Daha azca kaynak kullanan ve etraf üstünde daha azca tesiri olan şeyler yaratma fikri olan “geçicileştirme” terimi şeklinde bugün hala kullanılan bir takım kavram geliştirdi.

Fuller 1983’te öldü. Dünya üstünde büyük bir tesiri olan vizyon sahibi bir mimar ve mühendisti. Emekleri bugün tasarımcılara ve mühendislere esin vermeye devam ediyor.

S: Tasarım etiği nelerdir?

A: Tasarım etiği, tasarımın ahlaki etkilerinin incelenmesidir. Tasarım kararlarının insanoğlu, etraf ve topluluğun hepsi üstündeki tesirini ele alır.

S: Tasarımda etiği dikkate almak niçin önemlidir?

Benzer Konular  Renkli Kodlama Dijital Tasarımda Renklerin Gücü

A: Tasarım, dünyada pozitif değişiklik yaratmak için kullanılabilecek kuvvetli bir araçtır. Sadece, negatif sonuçlar yaratmak için de kullanılabilir. Tasarımda etiği göz önünde bulundurarak, çalışmalarımızın iyi amaçlar için kullanılmasını sağlayabiliriz.

S: Tasarımcıların karşılaşmış olduğu ahlaki problemler nedir?

A: Tasarımcıların karşılaşmış olduğu pek oldukça ahlaki problem var, bunlardan bazıları şunlardır:

Gizlilik: Tasarımcılar, ürün yahut hizmet tasarlarken kullananların gizliliğini ihlal etmemeye dikkat etmelidirler.
Ayrımcılık: Tasarımcıların, çalışmalarının ırk, cinsiyet, eşeysel yönelim yahut öteki faktörlere dayalı olarak insanlara karşı ayrımcılık yapma potansiyelinin bilincinde olması icap eder.
Sürdürülebilirlik: Tasarımcıların çalışmalarının çevresel tesirini göz önünde bulundurmaları ve sürdürülebilir seçimler yapmaları icap eder.

Daghan Acar, Kissfe.com'un kurucusudur ve dijital pazarlama ile içerik stratejileri konusunda geniş bir deneyime sahiptir. Kariyerine, teknoloji ve yenilikçi çözümler üzerine yaptığı araştırmalarla başlamış ve bu alandaki uzmanlığını zamanla geliştirmiştir. Dijital dünyadaki son trendleri yakından takip eden Acar, blogunda değerli bilgiler sunarak okuyucularının çevrimiçi başarılarını artırmalarına yardımcı olmaktadır.

  • Toplam 152 Yazı
  • Toplam 0 Yorum
Benzer Yazılar

Marka Günlükleri Harika Markaların Kimliklerini Nasıl Oluşturduklarına Dair Hikayeler

Dizayn 2 hafta önce

İçindekilerII. Tasavvur nelerdir?III. Tasarımın önemiIV. Değişik tasavvur türleriV. Tasavvur ilkeleri6. Sorular ve CevaplarıVII. Tasavvur araçları ve yazılımlarıVIII. Tasavvur trendleriIX. Olay emekleri “Marka Günlükleri: Tasavvur Ustalığı ve Hüviyet Hikayeleri”ni arayan kişiler muhtemelen kuvvetli bir marka kimliğinin iyi mi yaratılacağına dair data arıyorlardır. Kuvvetli bir marka kimliğini meydana getiren değişik unsurları, tüketicilerle yankı uyandıran bir marka hikayesinin iyi mi geliştirileceğini ve markanın değerlerini iletmek için tasarımın iyi mi kullanılacağını öğrenmekle ilgileniyor olabilirler. Ek olarak, kuvvetli marka kimliklerini başarıyla yaratmış markaların olay çalışmalarını okumakla da ilgileniyor olabilirler. Günümüzün rekabetçi pazarında başarıya ulaşmış olmak isteyen her işletme için kuvvetli bir marka kimliği eğer olmazsa olmazdır. İyi tanımlanmış bir marka kimliği, bir işletmenin rekabette öne çıkmasına, müşterileri çekmesine ve elde tutmasına ve hedef kitlesiyle kuvvetli bir ilişki kurmasına destek olabilir. Kuvvetli bir marka kimliğinin unsurları şunlardır: Net ve öz bir marka mesajı Tutarlı bir görsel hüviyet İkna edici bir marka hikayesi Kuvvetli bir marka sesi […]

Perspektifleri Tasarlamak İlkeler İçinde Farklı Merceklerden Sanatı Keşfetmek

Dizayn 1 ay önce

İçindekilerSanatın UnsurlarıAstarBiçimŞekilRenkSanatın İlkeleriBalansZıtlıkVurguAhenkBiçim ve FezaII. Sanatın ÖğeleriIII. Sanatın İlkeleriIV. Biçim ve MekanV. RenkBİZ. AstarVII. BiçimDokuIX. Kıymet Perspektifleri Tasarlamak: İlkeler İçinde Farklı Merceklerden Sanat Bakış açısı, derinlik, mekan ve gerçekçilik hissi yaratmak için kullanılabilen sanatın temel bir öğesidir. Bakış açısı yaratmanın birçok değişik yolu vardır ve her metot benzersiz ve entresan bir tesir yaratabilir. Sanatın Unsurları Sanatın unsurları, herhangi bir sanat eserinin temel yapı taşlarıdır. Bunlara çizgi, biçim, biçim, renk, kıymet, doku ve alan dahildir. Her faktör değişik etkisinde bırakır yaratmak ve değişik duyguları iletmek için kullanılabilir. Astar Çizgi, sanatın en temel unsurlarından biridir. Şekiller kurmak, formları tarif etmek ve hareket yaratmak için kullanılabilir. Biçim Biçim, bir çizgi yahut çizgi kümesiyle çevrili iki boyutlu bir alandır. Şekiller geometrik yahut doğal olabilir ve değişik efektler yaratmak için kullanılabilirler. Şekil Biçim, yüksekliği, genişliği ve derinliği olan 3d bir nesnedir. Formlar geometrik yahut doğal olabilir ve değişik etkisinde bırakır yaratmak için kullanılabilirler. Renk Renk, […]

Ürün Senfonisi Tasarımda Öğeleri Nasıl Uyumlaştırılır

Dizayn 1 ay önce

İçindekilerII. Ürün Tasarımı Nelerdir?III. Ürün Tasarımı Nelerdir?IV. Ürün Tasavvur PeriyoduV. Ürün Tasarımının UnsurlarıVI. Ürün Tasarımının İlkeleriVII. Ürün Tasarımı için Araçlar ve TekniklerBaşarı göstermiş Ürün Tasarımlarının Olay EmekleriIX. Ürün Tasarımının Geleceği II. Ürün Tasarımı Nelerdir? III. Ürün Tasarımının Önemi IV. Ürün Tasavvur Periyodu V. Ürün Tasarımının Unsurları VI. Ürün Tasarımının İlkeleri VII. Ürün Tasarımı için Araçlar ve Teknikler VIII. Başarı göstermiş Ürün Tasarımlarının Olay Emekleri IX. Ürün Tasarımının Geleceği Temel Sorular Hususiyet Tarif Tasavvur Hem görsel olarak cazibeli bununla beraber işlevsel bir ürün yaratma dönemi. Ahenk Bir ürün tasarımında değişik unsurların bir araya gelmiş olarak tutarlı bir tüm oluşturması. Ürün Satış amacıyla üretilen somut bir ürün. Senfoni Büyük bir orkestra için bestelenen müzik parçası. Kullanıcı Deneyimi Bir kullanıcının bir ürünle etkileşime girdiğinde yaşamış olduğu genel edinim. II. Ürün Tasarımı Nelerdir? Ürün tasarımı, kullananların gereksinimlerini karşılayan ve problemlerini çözen mamüller yaratma sürecidir. Inceleme ve düşünce oluşturmadan prototipleme ve kontrol etmeye kadar muhtelif […]

0 Yorum

Yorum Yaz

Rastgele